top of page

Friskare åldrande med oprocessad mat från växtriket – Harvard-forskare pekar ut maten som gör skillnad
Upptäck kosten för hälsosamt åldrande! Harvard-forskning visar att växtbaserad mat som frukt och fullkorn gör skillnad. Läs mer!

Hälsosam växtbaserad kost minskar risken för inflammatorisk tarmsjukdom med 25 procent
En studie från The Lancet (2025) visar att hälsosam växtbaserad kost minskar risken för IBD med 25% och kirurgi med 50%.


Lär dig om Universal Food Guide
Professor Elizabeth Dean och specialistfysioterapeut Constantina Lomi förklarar varför optimal hälsa uppnås med oprocessad växtbaserad kost.


Byte av smör mot växtbaserade oljor minskar risken för förtida död
Ny JAMA-studie visar att ersättning av smör med växtbaserade oljor kan minska risken för förtidig död från hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

Veckans föreläsning - Intervju med Mattias Kristiansson
Möt Mattias Kristiansson, grundare av tidningen Vego och författare av 14 kockböcker om växtbaserad mat.


Frågor och svar från konferensen "Framtiden är växtbaserad 2024"
Frågor och svar från konferensen Framtiden är växtbaserad 2024 med Henrietta Lammes, Axel Lilliestråle och Benno Krachler.


Världens största dietistorganisation: Växtbaserad kost är hälsosam
Världens största dietistorganisation Academy of Nutrition and Dietetics (AND) fastslår att växtbaserad kost är hälsosam. Lär mer här.

Föreläsning om inflammation och hälsa nu tillgänglig på vår hemsida
Praktiska kostråd för att minska inflammation: ät färgrika frukter och grönsaker rika på antioxidanter, välj kokning eller ångkokning.

Ny studie: Kolesterol från ägg kopplat till ökad risk för hjärtinfarkt
En ny studie visar att kolesterol, som finns i ägg och andra animaliska produkter, ökar risken för hjärtinfarkt.

Fiberrik kost från grönsaker kan öka livslängden efter stroke
Studien visade att de som åt mest kostfiber hade 27 procent lägre risk att dö i förtid, oavsett orsak, jämfört med dem som åt minst.

Föreläsning: Praktisk näringslära för dig som äter växtbaserat
Upptäck kraften i en Whole Food Plant-Based Diet full av näringsämnen och smak!


Välkommen till vårt årsmöte den 16 mars!
Nu är det dags för Läkare för framtidens årsmöte! Söndagen den 16 mars kl. 10–12 samlas vi på Heleneborgsgatan 7, Södermalm, Stockholm.

Ny studie: Växtbaserad sjukhusmat gynnar både hälsa och klimat
Brittiska sjukhus kan stärka hälsan och minska klimatavtrycket med mer växtbaserad mat och mindre processat kött.

Ta del av Dr. Gregers föreläsning om "How not to age" från konferensen Framtiden är växtbaserad
Dr Greger föreläser om How not to age på konferensen Framtiden är växtbaserad 2024. Lär dig hur du kan bromsa ditt åldrande.

Svensk forskning: Matskatteväxling kan rädda många liv och ge stora hälsofördelar
Forskningen visar att en matskatteväxling kan rädda många liv varje år genom att minska sjukdomar kopplade till ohälsosam kost.

Grön omställning inom kvinnosjukvården
Annika Lundgren Cronsioe och Helene Hillstierna föreläser om erfarenheter att införa vegetarisk mat på kvinnokliniken på Danderyd sjukhus.


Forskning visar: Köttskatt mer acceptabel om frukt och grönt momsbefrias
Forskning visar att köttskatt är mer acceptabel om frukt och grönt momsbefrias.

Planetary Health Diet kopplas till 57 % lägre risk för död i hjärt-kärlsjukdom hos afroamerikanska kvinnor under 55 år
Planetary Health Diet minskar risken för hjärt-kärlsjukdom med 57 % hos afroamerikanska kvinnor under 55 år.


Tips om föreläsningar live och online
Vi tipsar om en föreläsning på Världscancerdagen 4 februari om matvanor och cancerrisk samt om tre nya föreläsningar som finns på hemsidan.


Ny analys om köttindustrins inflytande över nordiska kostråd
Läs den nya studien om köttindustrins inflytande över nordiska kostråden och deras fyra huvudbudskap.
bottom of page