top of page


Mjölkprodukter kopplade till ökad cancerrisk
Majoriteten av tidigare forskning som värderat cancerrisk av mjölkprodukter är gjord på västerländska befolkningar där konsumtionen av...


Samband mellan nötkonsumtion och återfall i bröstcancer
Forskarna registrerade nötkonsumtion och canceröverlevnad under 8,3 år hos 2 449 kvinnor som drabbats av bröstcancer. Analysen var en del...


Växtbaserad mat kopplat till mindre bröstcancer
Forskarna följde 74 516 kvinnor ur Nurses’ Health Study och 93 915 kvinnor ur Nurses’ Health Study II i genomsnitt 25 år. Deltagarnas...


Minskad risk för bröstcancer vid högre fiberintag
Forskarna jämförde fiberintag från olika källor hos kvinnor och undersökte samband med risk för bröstcancer genom att sammanväga data...


Förbättrad överlevnad i bröstcancer med mer soja
Forskarna följde 6 235 patienter som drabbats av bröstcancer och registrerade matintag och dödstal. Kvinnor med hormonreceptornegativa...


Grönare kost minskar risk för bröstcancer
För varje 10 gram ökning av fibermängd i kosten minskade risken för bröstcancer med 4 %. Fibrer finns bara i hela vegetabilier som frukt,...


Rött kött och chark ökar risk för kronisk sjukdom
Man fann att konsumtion av 100 gram kött per dag ökade risk för stroke, bröstcancer, död i hjärtsjukdom, tjocktarmscancer och avancerad...


Kolesterolrik kost uppvisar samband med bröstcancerrisk
Forskarna räknade samman resultat från nio studier med totalt 387 069 deltagare som följt intag av kolesterol och insjuknande i cancer. ...


Mer frukt och grönt i unga år och mindre bröstcancer
Forskare vid Harvard följde 90 476 kvinnor ur Nurses’ Health Study II som registrerat sin kost 1991 och angivit sitt kostintag i unga år...


Äpplen mot cancer
Forskarna sammanställde data från 20 fall-kontrollstudier och 21 kohortstudier som alla värderat intag av äpplen och risk för cancer. Man...


Charkvaror och fisk ökar risk för bröstcancer
Bland latinamerikanska deltagare hade de som åt mest rött kött och charkvaror 42% ökad risk för bröstcancer jämfört med dem som åt minst....


Fiberrik kost i tonåren kan minska risk för senare bröstcancer
Forskare från Harvard registrerade kost och förekomst av bröstcancer hos 44 265 kvinnor inom ramen för Nurses’ Health Study II....


Minskad risk för bröstcancer med mer grönsaker i kosten
Forskarna följde 335 054 kvinnor inom ramen för EPIC-studien (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) under 11,5...


Rött kött och chark kan öka risk för bröstcancer
Forskarna följde 193 742 postmenopausala (efter klimakteriet) kvinnor ur NIH-AARP-studien under 11 år. Kost registrerades liksom...


Virus i mjölkprodukter kopplat till bröstcancer
BLV i bröstvävnad hade ett starkt samband med bröstcancer. Viruset återfanns hos 59% i vävnaden hos dem som drabbats av bröstcancer....


Växtbaserade kostmönster minskar risk för bröstcancer
Forskarna analyserade data ur PREDIMED-studien där man lottat 4282 kvinnor till en kontrollgrupp som inte ändrade sin kost eller till en...


Samband mellan växtbaserad kost och minskad risk för bröstcancer
Forskarna analyserade kostintag hos 4 417 kvinnor ur kohorten the Canadian Study of Diet, Lifestyle and Health (CSDLH) och 49 410 kvinnor...


Köttkonsumtion kopplat till risk för bröstcancer
En meta-analys som publicerats i tidskriften Asian Pacific Journal of Cancer Prevention visar ett samband mellan hög köttkonsumtion och...


Rött kött under vår uppväxt ökar risk för bröstcancer
Kvinnor som äter mer rött kött under sin uppväxt ökar sin risk att utveckla bröstcancer i vuxen ålder, jämfört med dem som äter mindre....

Växtbaserad kost förlänger överlevnad efter bröstcancer
Världscancerfonden har släppt en ny rapport om bröstcancer inom ramen för sitt Continuous Update Project (CUP). Rapporten talar för...
bottom of page