top of page


Rött kött och chark ökar risk för kronisk sjukdom
Man fann att konsumtion av 100 gram kött per dag ökade risk för stroke, bröstcancer, död i hjärtsjukdom, tjocktarmscancer och avancerad...


Kolesterolrik kost uppvisar samband med bröstcancerrisk
Forskarna räknade samman resultat från nio studier med totalt 387 069 deltagare som följt intag av kolesterol och insjuknande i cancer. ...


Mer frukt och grönt i unga år och mindre bröstcancer
Forskare vid Harvard följde 90 476 kvinnor ur Nurses’ Health Study II som registrerat sin kost 1991 och angivit sitt kostintag i unga år...

Animalier, alkohol och salt kopplat till magcancer
Forskarna har gått igenom 89 studier från hela världen med totalt 17 miljoner deltagare och 77 000 fall av magcancer. Man har funnit...


Äpplen mot cancer
Forskarna sammanställde data från 20 fall-kontrollstudier och 21 kohortstudier som alla värderat intag av äpplen och risk för cancer. Man...


Charkvaror och fisk ökar risk för bröstcancer
Bland latinamerikanska deltagare hade de som åt mest rött kött och charkvaror 42% ökad risk för bröstcancer jämfört med dem som åt minst....


Vegetarisk och vegansk kost minskar risk för hjärtsjukdom och cancer
De som följde en vegetarisk eller vegansk kost hade lägre vikt, lägre total och LDL-kolesterolnivåer, lägre blodsocker jämfört med dem...


Fiberrik kost i tonåren kan minska risk för senare bröstcancer
Forskare från Harvard registrerade kost och förekomst av bröstcancer hos 44 265 kvinnor inom ramen för Nurses’ Health Study II....


Hälsofördelar med vegetarisk och vegansk kost
Författarna har sammanfattat resultaten från stora tvärsnittsstudier och prospektiva kohortstudier gjorda i västvärlden med hög andel...


Högre risk för bukspottkörtelcancer vid högre köttkonsumtion
Forskarna analyserade intag av rött kött, chark, vitt kött, hemjärn och tillagningsmetod hos 322 846 deltagare i NIH-AARP Diet and Health...


Rött kött och chark kan öka risk för bröstcancer
Forskarna följde 193 742 postmenopausala (efter klimakteriet) kvinnor ur NIH-AARP-studien under 11 år. Kost registrerades liksom...


Personer som äter från växtriket har mindre tjocktarmscancer
Sammanfattningsvis fann man samband mellan högre risk för tjocktarmscancer och konsumtion av rött kött, charkvaror, konserver,...

Expertpanel: Undvik chark, minska kött och ät från växtriket för minskad cancerrisk
Utefter tillgänglig vetenskap ger forskarna följande rekommendationer för minskad cancerrisk: 1. ät mycket fullkorn, baljväxter,...


Frukt och grönsaker minskar risk för bukspottkörtelcancer
Forskarna lade samman data från 15 fall-kontrollstudier, 8 prospektiva studier och en analys av flera studier. Man fann att de som åt...
Sämre prognos efter prostatacancerdiagnos med mer mjölkprodukter
Män som diagnosticerats med prostatacancer har högre risk att avlida av sjukdomen om de konsumerar mycket mjölkprodukter. Detta enligt en...
Minskad risk för livmodercancer med mer växtbaserad kost
Att välja en kost dominerande från växtriket kan medföra minskad risk för livmodercancer. Detta enligt en ny studie som publicerats i...
Fiberrik kost från växtriket förebygger tarmcancer
En kost med mer fibrer och mindre mättat fett förebygger tjock- och ändtarmscancer. Detta enligt en studie som publicerats i Nature...

Ekologiskt kött inte mindre cancerframkallande
Nu har forskare i Spanien dessutom analyserat förekomst av cancerframkallande miljögifter (POP persistent organic pollutants) i både...
Mindre cancer med mer soja i kosten
Människor som äter mer baljväxter har mindre risk för tjocktarms- och ändtarmscancer. Detta enligt en ny metaanalys som publicerats i...


Kaffe skyddar mot levercancer
Forskarna bedömer att kaffekonsumtion är en sannolikt skyddande faktor för levercancer. Den skyddande effekten anses bero på enzymer som...
bottom of page