top of page


Mindre ägg i maten kan förbättra hälsan
Forskarna följde 27 078 finska män och analyserade hur ett högre intag av ägg och kolesterol påverkar risk för hjärtsjukdom och förtida...


Vegetariska kostmönster minskar hjärtsjukdom
Forskarna gick igenom åtta observationsstudier som jämfört risken att dö i förtid hos vegetarianer och icke-vegetarianer. De som åt...


Friskare och längre liv med vegetabiliskt protein
Forskare vid Harvarduniversitetet registrerade kost och dödsorsak hos 37 233 personer under i genomsnitt 8 år. Man fann att de som valde...


Vegetarisk och vegansk kost ger friskare hjärta
Forskarna gick igenom flertalet kliniska studier och observationsstudier som värderat växtbaserat ätande och hjärtsjukdom. Man fann stark...


Växtbaserad kost mot övervikt, diabetes och hjärtsjukdom – randomiserad studie
Forskare lottade 65 personer till att antingen få sedvanlig vård och kostråd eller råd om en helt växtbaserad kost centrerad kring hela...


Växtbaserade koster förebygger hjärtsjukdom, diabetes typ 2 och övervikt
Reslultaten visade 20-25 % minskad risk för hjärtsjukdom och diabetes typ 2. Personer som åt mer växtbaserat hade även lägre kolesterol,...


Hjärtexperter: Minska mättat fett
Avseende vår kost rekommenderas att vi minskar mängden mättat fett till fördel för fleromättat fett. Mättat fett finns huvudsakligen i...


Baljväxter skyddar mot hjärtsjukdom
Forskarna analyserade data från 14 studier som värderat baljväxtkonsumtion och risk för hjärtkärlsjukdom. Totalt ingick 367 000...

Socker-, kött, och mjölkindustrin påverkar forskning
Länk till utredningen finns här. Länk till kommentaren finns här. Kearns CE, Schmidt LA, Glantz SA. Sugar industry and coronary heart...


Rött kött och chark ökar risk för kronisk sjukdom
Man fann att konsumtion av 100 gram kött per dag ökade risk för stroke, bröstcancer, död i hjärtsjukdom, tjocktarmscancer och avancerad...


Vegetarisk och vegansk kost minskar risk för hjärtsjukdom och cancer
De som följde en vegetarisk eller vegansk kost hade lägre vikt, lägre total och LDL-kolesterolnivåer, lägre blodsocker jämfört med dem...


Hälsofördelar med vegetarisk och vegansk kost
Författarna har sammanfattat resultaten från stora tvärsnittsstudier och prospektiva kohortstudier gjorda i västvärlden med hög andel...
Ägg ökar risk för hjärtsjukdom
Äggkonsumtion kan öka risk för hjärtsjukdom. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften Atherosclerosis. Forskare analyserade...

Ökade riskfaktorer för hjärtsjukdom med mer läsk – efter bara 2 veckor
76 personer delades in i 4 grupper som fick dricka läsk med olika halt av majssirap (HFCS high fructose corn sirap) vilket idag ersatt...


Fullkorn skyddar mot hjärtsjukdom
Länk till studien finns här. Tang G, Wang D, Long J, Yang F, Si L. Meta-analysis of the association between whole grain intake and...


En växtbaserad kost läkte kärlkramp utan läkemedel eller ingrepp
En 60-årig man diagnosticerades med kärlkramp som var så svår att han inte kunde gå längre än ett par hundra meter. I stället för...


Mindre hjärtsjukdom och längre liv med fullkorn
Länk till studien finns här. Att undvika hälsosamma kolhydrater och äta mer animaliska produkter har även i tidigare studier visat sig...


Impotens är ofta första tecknet på hjärtsjukdom
Män med tidigt stadium av hjärtsjukdom har i större utsträckning besvär med impotens. Detta enligt ny forskning som presenteras vid...


2 Hjärtkärlsjukdom och kost del 1
#växtbaseradkost #medelhavskost #kostråd #åderförkalkning #hjärtsjukdom


Frukt förebygger hjärtsjukdom
Dagligt intag av frukt kan minska risk för hjärtsjukdom med så mycket som 40 procent. Detta enligt data som presenteras denna vecka vid...
bottom of page