top of page


En politik för växtbaserad mat kan främja hälsa och miljö
Efter genomgång av relevant litteratur slås fast att växtbaserade kostregimer har potential att minska det globala jordbrukets...


Kostrekommendationer enligt EAT-Lancet kan minska förtida död
Följsamhet till denna kost uppvisar ett samband med minskad risk att dö i förtid. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften...


Växtbaserat ätande kan minska ohälsa från dålig luft
Forskarna följde 6 525 personer som hade normal hjärnfunktion vid start och deras hjärnfunktion följdes regelbundet med tester. Med hjälp...


Köttkonsumtion måste minska kraftigt för klimatmålen
Att minska konsumtionen av animaliska produkter kommer leda till minskad vatten- och landanvändning. Även konsumtionen av mättat fett...

Vegokött är bättre än animaliskt för både hälsa och miljö
För två år sedan skrev Pernilla Berg en utmärkt artikel på detta tema i Vego (se här). Eftersom många återkommande frågar om...


Växtbaserad kost bäst för miljö och hälsa
Forskarna gick igenom tillgänglig forskning som värderar miljöbelastning och hälsoeffekter av 15 olika livsmedel. Avseende...


Växtbaserad kost för hälsa, miljö och idrott
Författarna gick igenom vetenskapliga publikationer som jämfört näringstäthet, idrottsprestation, sjukdomsrisk och miljöpåverkan mellan...

The Lancet vill se kraftigt minskad köttkonsumtion
Författarna går igenom av forskare framtagna förslag för att begränsa köttkonsumtion, inklusive att beskatta kött, se över subventioner...


Vegansk kost – störst miljövinst utan extra kostnad
Tidigare publikationer från denna studie har visat att den veganska kosten gav störst fördelar avseende att uppnå hälsosam vikt (se här),...


Vegansk kost optimal för hälsa och miljö – vad gör vi nu?
Sett till vad vi idag vet om kost och hälsa är resultaten föga förvånande. Om hela jordens befolkning skulle följa globala kostråd...
bottom of page