En politik för växtbaserad mat kan främja hälsa och miljöEfter genomgång av relevant litteratur slås fast att växtbaserade kostregimer har potential att minska det globala jordbrukets...
Kostrekommendationer enligt EAT-Lancet kan minska förtida dödFöljsamhet till denna kost uppvisar ett samband med minskad risk att dö i förtid. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften...
Växtbaserat ätande kan minska ohälsa från dålig luftForskarna följde 6 525 personer som hade normal hjärnfunktion vid start och deras hjärnfunktion följdes regelbundet med tester. Med hjälp...
Köttkonsumtion måste minska kraftigt för klimatmålenAtt minska konsumtionen av animaliska produkter kommer leda till minskad vatten- och landanvändning. Även konsumtionen av mättat fett...
Vegokött är bättre än animaliskt för både hälsa och miljöFör två år sedan skrev Pernilla Berg en utmärkt artikel på detta tema i Vego (se här). Eftersom många återkommande frågar om...
Växtbaserad kost bäst för miljö och hälsaForskarna gick igenom tillgänglig forskning som värderar miljöbelastning och hälsoeffekter av 15 olika livsmedel. Avseende...
Växtbaserad kost för hälsa, miljö och idrottFörfattarna gick igenom vetenskapliga publikationer som jämfört näringstäthet, idrottsprestation, sjukdomsrisk och miljöpåverkan mellan...
The Lancet vill se kraftigt minskad köttkonsumtionFörfattarna går igenom av forskare framtagna förslag för att begränsa köttkonsumtion, inklusive att beskatta kött, se över subventioner...
Vegansk kost – störst miljövinst utan extra kostnadTidigare publikationer från denna studie har visat att den veganska kosten gav störst fördelar avseende att uppnå hälsosam vikt (se här),...
Vegansk kost optimal för hälsa och miljö – vad gör vi nu?Sett till vad vi idag vet om kost och hälsa är resultaten föga förvånande. Om hela jordens befolkning skulle följa globala kostråd...