top of page

Dr. David Stenholtz föreläser om: 

Kostens påverkan på hjärtsjukdom och hypertoni

Utbildningsdagen "Framtiden är växtbaserad 2023", föreläsning inspelad 2023-10-07

 

David Stenholtz höll en djupgående föreläsning om hur kosten påverkar hjärt-kärlsjukdom och hypertoni, med fokus på växtbaserad kosts potential att både förebygga och reversera dessa tillstånd.

Nedan en sammanfattning.

Nuläget och kostens potential

  • Få av svenskarna uppfyller målen med Livsmedelsverkets kostråd, jämfört med de som uppfyller målen för rökning och fysisk aktivitet

  • 85 procent av svenskarnas kaloriintag kommer från animaliska eller processade livsmedel. Bara 15 procent kommer från oprocessade vegetabiliska livsmedel

  • Detta innebär en mycket stor outnyttjad potential för hälsoförbättringar genom kostförändringar

Kolesterolets centrala roll

  • William Roberts, tidigare chefredaktör för American Journal of Cardiology med 1600 publicerade artiklar, framhåller kolesterol som den enda nödvändiga riskfaktorn för hjärt-kärlsjukdom

  • Ett kolesterolvärde under 3,88 mmol/l (150 mg/dl) ger ett bra skydd mot hjärt-kärlsjukdom. Detta värde uppnås naturligt med växtbaserad kost.

  • Studierna från Kina på 80-talet visade ett genomsnittligt kolesterolvärde på 3,3 mmol/l när befolkningen åt traditionellt växtbaserat (se Kinastudien)

  • När den kinesiska kosten blev mer västerländsk steg kolesterolvärdena till närmare 5 mmol/l, följt av ökad hjärt-kärlsjukdom

Reversering av sjukdom

  • Forskare har dokumenterat att åderförkalkning kan gå tillbaka

  • Kranskärlsröntgen före och efter fem år med nyttig växtbaserad kost visade att förträngda kärl kunde öppna sig igen

  • Detta omkullkastar den tidigare uppfattningen om hjärt-kärlsjukdom som en kronisk, oundviklig ålderssjukdom

Högt blodtryck

  • Presenterade fallstudien om Peter som kunde sluta med blodtrycksmedicin efter övergång till vegansk kost

  • Adventist-studier visar att veganer har 80 procent lägre förekomst av högt blodtryck

  • En omfattande hälsohemsstudie med 1600 patienter visade:

    • Ingångsvärde: 150/94 mmHg

    • Efter en vecka: 136/83 mmHg

    • 86,5 procent kunde minska eller sluta med blodtrycksmedicin efter bara en vecka

DASH-dieten och följsamhet

  • Professor Frank Sacks på Harvard var med och utvecklade DASH-dieten för högt blodtryck

  • Trots vetskap om växtbaserad kosts effektivitet, designades DASH med animaliska produkter för att vara "välsmakande för icke-vegetarianer"

  • Studier visar dock att följsamheten till växtbaserade kostråd (69 procent) är lika bra som till blandkost

  • Detta motbevisar argumentet att växtbaserade kostråd skulle vara "för extrema" för att följas

Salt och fisk

  • Minskat saltintag kan sänka blodtrycket med 5-7 mmHg

  • Rekommendation att laga mat utan salt och istället använda bordsalt för jodintag

  • Angående fisk: positiva effekter beror huvudsakligen på att man ersätter rött kött

  • Omega-3 effekten från fisk är minimal enligt Cochrane-analyser

  • Inga data stödjer att tillägget av fisk till en växtbaserad kost ger hälsofördelar

Utbildning och ansvar

  • Stenholtz argumenterade för att vårdpersonal, inklusive läkare och dietister, behöver mer utbildning om kostens hälsoeffekter

  • Han menar att det är oetiskt att inte informera patienter om de mer omfattande kostförändringarnas potential när man känner till dem

  • Dagens dietistutbildning fokuserar mer på näringslära och att undvika bristtillstånd än på kostens roll i sjukdomsprevention och behandling

bottom of page