Dr. David Stenholtz föreläser om:
Kostens påverkan på hjärtsjukdom och hypertoni
Utbildningsdagen "Framtiden är växtbaserad 2023", föreläsning inspelad 2023-10-07
David Stenholtz höll en djupgående föreläsning om hur kosten påverkar hjärt-kärlsjukdom och hypertoni, med fokus på växtbaserad kosts potential att både förebygga och reversera dessa tillstånd.
Nedan en sammanfattning.
Nuläget och kostens potential
-
Få av svenskarna uppfyller målen med Livsmedelsverkets kostråd, jämfört med de som uppfyller målen för rökning och fysisk aktivitet
-
85 procent av svenskarnas kaloriintag kommer från animaliska eller processade livsmedel. Bara 15 procent kommer från oprocessade vegetabiliska livsmedel
-
Detta innebär en mycket stor outnyttjad potential för hälsoförbättringar genom kostförändringar
Kolesterolets centrala roll
-
William Roberts, tidigare chefredaktör för American Journal of Cardiology med 1600 publicerade artiklar, framhåller kolesterol som den enda nödvändiga riskfaktorn för hjärt-kärlsjukdom
-
Ett kolesterolvärde under 3,88 mmol/l (150 mg/dl) ger ett bra skydd mot hjärt-kärlsjukdom. Detta värde uppnås naturligt med växtbaserad kost.
-
Studierna från Kina på 80-talet visade ett genomsnittligt kolesterolvärde på 3,3 mmol/l när befolkningen åt traditionellt växtbaserat (se Kinastudien)
-
När den kinesiska kosten blev mer västerländsk steg kolesterolvärdena till närmare 5 mmol/l, följt av ökad hjärt-kärlsjukdom
Reversering av sjukdom
-
Forskare har dokumenterat att åderförkalkning kan gå tillbaka
-
Kranskärlsröntgen före och efter fem år med nyttig växtbaserad kost visade att förträngda kärl kunde öppna sig igen
-
Detta omkullkastar den tidigare uppfattningen om hjärt-kärlsjukdom som en kronisk, oundviklig ålderssjukdom
Högt blodtryck
-
Presenterade fallstudien om Peter som kunde sluta med blodtrycksmedicin efter övergång till vegansk kost
-
Adventist-studier visar att veganer har 80 procent lägre förekomst av högt blodtryck
-
En omfattande hälsohemsstudie med 1600 patienter visade:
-
Ingångsvärde: 150/94 mmHg
-
Efter en vecka: 136/83 mmHg
-
86,5 procent kunde minska eller sluta med blodtrycksmedicin efter bara en vecka
-
DASH-dieten och följsamhet
-
Professor Frank Sacks på Harvard var med och utvecklade DASH-dieten för högt blodtryck
-
Trots vetskap om växtbaserad kosts effektivitet, designades DASH med animaliska produkter för att vara "välsmakande för icke-vegetarianer"
-
Studier visar dock att följsamheten till växtbaserade kostråd (69 procent) är lika bra som till blandkost
-
Detta motbevisar argumentet att växtbaserade kostråd skulle vara "för extrema" för att följas
Salt och fisk
-
Minskat saltintag kan sänka blodtrycket med 5-7 mmHg
-
Rekommendation att laga mat utan salt och istället använda bordsalt för jodintag
-
Angående fisk: positiva effekter beror huvudsakligen på att man ersätter rött kött
-
Omega-3 effekten från fisk är minimal enligt Cochrane-analyser
-
Inga data stödjer att tillägget av fisk till en växtbaserad kost ger hälsofördelar
Utbildning och ansvar
-
Stenholtz argumenterade för att vårdpersonal, inklusive läkare och dietister, behöver mer utbildning om kostens hälsoeffekter
-
Han menar att det är oetiskt att inte informera patienter om de mer omfattande kostförändringarnas potential när man känner till dem
-
Dagens dietistutbildning fokuserar mer på näringslära och att undvika bristtillstånd än på kostens roll i sjukdomsprevention och behandling