David Stenholtz föreläser om:
Växtbaserad kost som ett verktyg i primärvården
Utbildningsdagen "Framtiden är växtbaserad 2024", föreläsning inspelad 2024-12-07
David Stenholtz – ST-läkare i allmänmedicin, specialist i onkologi och grundare av Läkare för framtiden.
Nedan följer anteckningar från föreläsningen som ger en överblick av dess innehåll.
Personlig bakgrund och erfarenhet
-
Från onkolog till distriktsläkare i Gnesta, driven av intresset för kostens betydelse för hälsa
-
18 års erfarenhet av vegansk kost, författare till boken "Kostens kraft"
-
Arbetar aktivt med att sprida kunskap genom föreläsningar och debattartiklar i riksmedia
Vetenskapligt stöd för kostens effekter
-
Diabetes typ 2 kan reverseras genom kostförändringar - exempel Eric Adams, New Yorks borgmästare
-
Vad händer när diabetiker vistas 26 dagar på ett hälsohem och äter stort sett bara oprocessade vegetabiliska livsmedel? 71% av tablettbehandlade diabetiker kunde sluta med mediciner. Läs studien här: Diet and Exercise in the Treatment of NIPPM
-
Läs mer här: Evidence-based European recommendations for the dietary management of diabetes
-
Hjärt-kärlsjukdom och demens kan förbättras genom kostförändringar. Om demens, se: Effects of intensive lifestyle changes on the progression of mild cognitive impairment or early dementia due to Alzheimer’s disease: a randomized, controlled clinical trial
-
Fibromyalgi: Många upplever förbättring med kostförändring, se: Fibromyalgia syndrome improved using a mostly raw vegetarian diet: An observational study
Praktisk implementering i vården
-
Använder en pedagogisk kosttriangel som visar mat från mest till minst hälsosam.
-
Toppraden: frukt, fullkorn, grönsaker, rotfrukter, baljväxter, nötter och frön
-
Bottenraden: processat kött, mejeriprodukter, vitt bröd, socker
-
Triangeln sätts ofta upp på patienters kylskåp - enkel påminnelse i vardagen
Viktiga principer för kostråd
-
Ge information med medkänsla och respekt
-
Undvik orden "vegan" och "medelhavskost" - fokusera på konkreta matval
-
Ge patienten makt över sin hälsa genom kunskap
-
Respektera individuella val och förändringstakt
Samhällsperspektiv
-
Stora skillnader i matvanor mellan utbildningsgrupper påverkar folkhälsan, enligt Nationella folkhälsoenkäten
-
Få följer dagens kostråd - stor potential för förbättring. Se: Development of a diet quality index assessing adherence to the Swedish nutrition recommendations and dietary guidelines in the Malmö Diet and Cancer cohoort
-
Behöver nå 15 procent av befolkningen för att starta en positiv samhällsförändring (diffusion of innovation)
-
New York visar vägen - alla offentliga sjukhus serverar nu växtbaserad kost
Framtidsvision
-
Fokus på att sprida kunskap och inspiration
-
Målet är ett friskare samhälle genom bättre matvanor
-
Kostförändringar kan ge dramatiska hälsoförbättringar
-
Varje vårdmöte är en möjlighet att inspirera till bättre matval