top of page
Dietist Karin Gibson föreläser om:
Växtbaserad kost till barn
Utbildningsdagen "Framtiden är växtbaserad 2023", föreläsning inspelad 2023-10-07
Att ge våra barn de bästa förutsättningarna för en hälsosam framtid är något av det viktigaste vi kan göra som föräldrar och vårdgivare. I en tid där barns matvanor präglas av för mycketprocessad mat och för lite näringsrika alternativ, öppnar växtbaserad kost upp för spännande möjligheter.
Dietist Karin Gibson guidar oss genom vetenskapen och praktiken kring hur vi kan ge våra barn en näringsrik, hållbar och välsmakande växtbaserad kost som stödjer deras tillväxt och utveckling. Med rätt kunskap och verktyg kan vi hjälpa nästa generation att utveckla hälsosamma matvanor som håller livet ut.
Här är anteckningar från föreläsningen.
Nuläget för barns matvanor i Sverige
-
Barn äter för mycket rött kött, charkprodukter och mättat fett
-
För högt intag av salt och tillsatt socker (17-25% av kaloriintaget)
-
För lågt fiberintag
-
Endast 4 av 10 barn äter grönsaker dagligen
-
Cirka 18% av 4-åringar och 31% av 9-åringar har övervikt/obesitas
-
Många barn har låga järndepåer och D-vitaminnivåer
Vad säger vetenskapen om växtbaserad kost för barn
De stora dietist-organisationerna fastslår att en välplanerad vegansk kost passar alla åldersgrupper, se: Vegan Diets for Children: A Narrative Review of Position Papers Published by Relevant Associations
-
Academy of Nutrition and Dietetics
-
American Academy of Pediatrics
-
Canadian Paediatric Society
-
The Association of UK Dietitians (BDA)
-
Dietitians of Canada
Fördelar med växtbaserad kost för barn
(Källa Food group intake of children and adolescents (6–18 years) on a vegetarian, vegan or omnivore diet: results of the VeChi Youth Study)
Mer frukt, grönt, fullkorn, fiber
-
Mer baljväxter, rotfrukter, nötter och frön.
Energi & protein
-
Täcker behoven, intag mer i linje med rekommendationer
Växer & utvecklas väl
-
Vikt, längd, BMI inom normalspann
Lägre riskprofil för hjärtkärlsjukdomar
-
Lägre total kolesterol, LDL, CRP
Bättre fettkvalitet, mindre tillsatt socker
-
Mindre intag av mättat fett
-
Mer fler- & enkelomättat fett
-
Mindre sötsaker
Mer av många vitaminer & mineraler
-
Mer folat, Vitamin C, magnesium, Vitamin E, B1 tiamin, β-karoten, antioxidanter, fytosteroler, fytokemikalier
Små barns specifika näringsbehov
-
Små magar, snabb mättnad
-
Energi- och näringstät mat
-
Bröstmjölk/ersättning som komplement
-
Barn äter inte alltid det vi vill!
Viktiga näringsämnen att tänka på:
Protein
-
Proteinbrist är mycket ovanligt
-
Bra källor är baljväxter, fullkorn, nötter och frön
-
För högt proteinintag (särskilt från mjölk) kan vara negativt
Järn
-
Finns i baljväxter, fullkorn, nötter och frön
-
Kombinera med C-vitamin för bättre upptag
-
Järnberikad gröt/välling rekommenderas upp till 2 års ålder
B12-vitamin
-
Tillskott är nödvändigt
-
Börja vid 6-8 månaders ålder
-
Mycket viktigt för hjärnans utveckling
Omega-3
-
EPA och DHA är viktigt för hjärnans utveckling
-
Algoljetillskott rekommenderas
-
Använd rapsolja i matlagningen
D-vitamin
-
D-droppar rekommenderas
-
Extra viktigt i Sverige med begränsat solljus
Kalcium
-
Finns i berikade växtdrycker
-
Bladgrönsaker, mandlar, sesamfrön är också bra källor
-
3-5 dl berikad växtdryck per dag rekommenderas
Jod
-
Använd jodberikat salt
-
Finns i berikade växtdrycker
Checklista
-
Skaffa dig baskunskaper!
-
Tallriksmodellen vego
-
Rapsolja och rapsoljebaserat matfett
-
Järnberikat gröt/välling till 2 års ålder
-
Kalciumberikat soja- eller havredryck/gurt
-
Jodberikat salt
-
Använd kosttillskott:
-
Vitamin B12
-
Vitamin D
-
Omega-3 EPA & DHA
-
Huvudbudskapet är att en välplanerad växtbaserad kost kan vara både näringsmässigt komplett och hälsosam för barn i alla åldrar, men det krävs kunskap och planering för att säkerställa att alla näringsbehov uppfylls.
bottom of page