Att välja växtbaserade proteinkällor i stället för protein från djurriket leder till lägre kolesterol. Detta enligt en studie som presenterades vid Endocrine Society’s årliga möte förra veckan.
Forskarna rekryterade 176 friska post-menopausala kvinnor till att äta en av fyra koster under åtta veckor. Kosterna var lika förrutom sett till proteinkälla. Två av kosterna hade >80% av proteinet från djurriket, den ena från mjölkprodukter och den andra från andra animalier. De andra två kosterna hade >80% av proteinet från växtriket, den ena från soja och den andra från andra vegetabilier.
Resultaten visade en sänkning av totalt kolesterol och LDL-kolesterol i båda de växtbaserade grupperna men ingen sänkning i de animaliebaserade.
Forskarnas slutsats är att en växtbaserad kost är gynnsam för våra blodfetter både med och utan soja.
Länk till en sammanfattning av presentationen finns här.
Anda Raluca Gonciulea and Deborah Sellmeyer, OR28-3: The Effect of Dietary Protein Source on Serum Lipids, Endocrine Society’s 97th Annual Meeting and Expo, March 5–8, 2015 – San Diego
Comentários