top of page

En enda måltid feta mejeriprodukter kan öka risk för hjärtsjukdom


Personer som äter en enda måltid med hög andel mjölkfett uppvisar ändringar i kroppen som ökar risk för hjärtkärlsjukdom. Detta enligt en artikel som publicerats i tidskriften Laboratory Investigation.

Forskarna jämförde blodprover och analyserade blodkroppar hos 10 friska män före och efter de intog en milkshake bestående av gräddglass, grädde och standardmjölk.

Man fann att nivåer av kolesterol, triglycerider och fettsyror ökade i blodet fyra timmar efter intag. Forskarna noterade även ändringar i strukturen av röda blodkroppar och ökade nivåer av MPO, ett enzym som har samband med oxidativ stress och destabilisering av åderförkalkningsplack. Man mätte även elasticiteten i blodkärlen med ultraljud och noterade ett kärlen stelnade efter denna måltid.

Studiedeltagarna intog även en kontrollmåltid med samma kalorimängd vid ett annat tillfälle bestående av fettfri mjölk och Kellog’s Frosties. Då sågs inte dessa ogynnsamma förändringar.

Forskarnas slutsats är att dessa resultat ger insikt i hur en enda måltid rik på mättat fett kan destabilisera plack och leda till hjärtinfarkt hos personer i riskzonen.

Länk till studien finns här. Tidigare studier med liknande resultat finns sammanfattade här.

Benson TW, Weintraub NL, Kim HW, et al. A single high-fat meal provokes pathological erythrocyte remodeling and increases myeloperoxidase levels: implications for acute coronary syndrome. Lab Invest. Published online March 23, 2018.

Comentários


bottom of page