Att lägga till mer frukt och grönt till kosten kan hjälpa till att bibehålla en hälsosam vikt. Detta enligt en studie som publicerats i PLoS Medicine. Forskare från Harvard registrerade intaget av frukt och grönsaker hos 133 468 deltagare i Nurses’ Health Study, Health Professionals Follow-up Study och Nurses’ Health Study II. Ökat intag av frukt och grönsaker med hög fibermängd och låg glykemisk belastning, inklusive bär, äpplen, gröna bladgrönsaker, citrusfrukter, soja och korsblommiga grönsaker resulterade i ökad viktminskning. Forskarna fann att för varje portion frukt och grönsaker som åts så minskade vikten gradvis. För grönsaker med lågt fiberantal och hög glykemisk belastning sågs ingen signifikant viktminskning, för enstaka sådana livsmedel sågs även en viktökning.
Länk till studien finns här.
Bertoia ML, Mukamal KJ, Cahil LE, et al. Changes in intake of fruits and vegetables and weight change in United States men and women followed for up to 24 years: analysis from three prospective cohort studies. PLoS Med. Published online September 22, 2015.
Comments