I senaste numret av tidskriften Case Reports in Cardiology presenteras en man som fick sin kärlkramp att gå tillbaka enbart med en helt växtbaserad kost.
En 60-årig man diagnosticerades med kärlkramp som var så svår att han inte kunde gå längre än ett par hundra meter. I stället för rutinmässig handläggning med kranskärlsröntgen och ballongsprängning av hjärtats kranskärl och läkemedel som förhindrar blodproppar, sänker blodtryck och blodfetter så valde mannen i stället att under övervakning ändra sin kost.
Fram till insjuknande hade han ätit en kost i enlighet med standardmässiga kostråd, dvs kyckling utan skinn, fisk, fettsnåla mejeriprodukter och mycket frukt, grönsaker och nötter. Han ändrade sin kost till en helt växtbaserad kost bestående av huvudsakligen grönsaker, frukt, fullkorn, potatis, baljväxter och nötter.
Inom några veckor förbättrades besvären. Efter 4 månader kunde han gå över en kilometer utan kärlkramp och efter två år kunde han springa mer än 6 km utan några symptom. Hans BMI sjönk från 26 till 21. Blodtrycket sjönk från 140/80 till 124/72. Totalkolesterol sjönk från 6,1 till 3,6. LDL-kolesterol sjönk från 4,1 till 2,0.
Forskarna anser att en helt växtbaserad kost bör vara den främsta rekommendationen till patienter med ateroskleros.
Länk till studien finns här.
Tidigare studier har visat tillbakagång av hjärtkärlsjukdom med en helt växtbaserad kost hos patienter som står kvar på sina läkemedel (se här, här och här).
Daniele Massera, Tarique Zaman, Grace E. Farren, and Robert J. Ostfeld. A Whole-Food Plant-Based Diet Reversed Angina without Medications or Procedures. Case Reports in Cardiology Volume 2015, Article ID 978906, 3 pages http://dx.doi.org/10.1155/2015/978906
Comments