Datum: 7–8 december 2024
Plats: Hälsans Hus, Fjällgatan 23B, Stockholm och online
👉 Boka din streamingplats här
👉 Boka din biljett på plats här
Sveriges mest betydelsefulla konferens om växtbaserad kost och hälsa är här, och du är inbjuden!
Här får du en unik chans att inspireras av världsledande experter som Dr. Michael Greger och Dr. Michael Klaper (vilka medverkar via länk), samt den svenske pionjären inom växtbaserad medicin, Dr. David Stenholtz, och professor Peter Stenvinkel, aktuell med boken "Naturens intelligens".
Du kommer också att få möta kända inspiratörer inom växtbaserad mat samt den kanadensiska forskaren Elisabeth Dean, som är aktuell med en ny studie om globala kostråd. Vidare medverkar sjukvårdspersonal och kostvetare med expertkunskap och stort engagemang vad gäller växtbaserad nutrition.
Konferensprogram
Dag 1 - Lördag 7 december
09:30–09:45 Intro och välkomsthälsning
Dr. Sibylla Jämting och Axel Lilliestråle presenterar och hälsar alla välkomna till ‘Framtiden är växtbaserad 2024’, med kort introduktion till dagens program och teman.
09:45–10:30 Växtbaserad kost som ett verktyg i primärvården
Dr. David Stenholtz – ST-läkare i allmänmedicin, specialist i onkologi och grundare av organisationen Läkare för framtiden. David är drivande inom området växtbaserad medicin och kommer att föreläsa om hur växtbaserad kost kan användas som ett verktyg i primärvården.
10:30–11:15 Är livsstilsmedicin växtbaserad?
Dr. Benno Krachler – Docent vid Umeå universitet, verksamhetschef för Livsstilsmedicin Österåsen och överläkare vid Norrlands universitetssjukhus. En pionjär inom livsstilsmedicin i Sverige.
11:15–11:45 Fikapaus - Deltagarna bjuds på fika och möjlighet att nätverka.
11:45–12:30 Från testperiod till permanent förändring: Erfarenheter från grön omställning inom kvinnosjukvården
Dr. Annika Lundgren Cronsioe och Helene Hillstierna – överläkare respektive vårdenhetschef vid Danderyds sjukhus. Föreläser tillsammans om erfarenheter från ett lyckat initiativ att införa vegetarisk kost inom kvinnosjukvården.
12:30–13:00 Paneldiskussion och frågestund
Moderator: Dr. Sibylla Jämting leder en diskussion om dagens teman och tar upp frågor från publiken.
13:00–14:00 Lunch - Växtbaserad helgbuffé på restaurang Hermans (för deltagare med lunchbiljett)
14:00–14:45 Hur hälsosam och hållbar mat kan bli en självklarhet – om konsten att laga och servera bättre mat som folk faktiskt vill äta
Gustav Johansson – Vegansk entreprenör, välkänd matbloggare (www.javligtgott.se), kokboksförfattare, medgrundare av restaurangen ChouChou och arrangör av matlagningskurser i hållbar matlagning.
14:45–15:30 Från tallrik till planet: hur maten påverkar hälsan och miljön
Prof. Peter Stenvinkel – Professor i nefrologi vid Karolinska Institutet, överläkare och författare till boken Naturens intelligens. Utforskar kopplingen mellan kost, hälsa och miljö.
15:30–16:00 Fikapaus - Deltagarna bjuds på fika och möjlighet att nätverka.
16:00–17:15 What I Wish I Learned in Medical School About Nutrition
Dr. Michael Klaper (USA) – Läkare, konsult och utbildare med specialisering inom växtbaserad nutrition, samt programdirektör för Moving Medicine Forward. Deltar via videolänk.
Dag 2 - Söndag 8 december, 2024
09:30–09:45 Intro och välkomsthälsning
Jaana Mättö introducerar dagens program och reflekterar kort över växtbaserad mat.
09:45–10:30 Inflammation och hälsa: Hur kostval kan göra skillnad
Dr. Henrietta Lammes – Läkare och nutritionist vid Nyköpings lasarett. Diskuterar hur olika kostval påverkar inflammation och hälsa.
10:30–11:15 Varken skörbjugg eller anemi – näringslära för dig som äter växtbaserat
Axel Lilliestråle, kostvetare, ger en praktisk genomgång av växtbaserad näringslära.
11:15–11:45 Fikapaus - Deltagarna bjuds på fika och möjlighet att nätverka.
11:45–12:30 Kosten och klimatet – så äter vi klimatsmart
Annika Carlsson Kanyama – Docent i industriell ekologi, expert på hållbarhetsfrågor inom mat och klimat.
12:30–13:00 Samtal om resan till växtbaserad kost och inspiration genom VEGO
Mattias Kristiansson – Chefredaktör och grundare av VEGO, delar med sig av sin resa till växtbaserad kost och sitt arbete med att inspirera genom VEGO.
13:00–14:00 Lunch - Växtbaserad helgbuffé på restaurang Hermans (för deltagare med lunchbiljett)
14:00–14:45 The Plant-Based Universal Food Guide: Overcoming Barriers to its Effective Translation into Practice
Prof. Elizabeth Dean – Professor Emerita vid Medicinska fakulteten, University of British Columbia, Kanada, och Constantina Lomi – Specialistfysioterapeut vid Tema Kvinnohälsa och hälsoprofessioner på Karolinska Universitetssjukhuset. Föreläser baserat på deras nyligen publicerade studie.
14:45–15:00 Kortare paus med fika
15:00–16:00 How Not to Age
Dr. Michael Greger – Läkare och författare, grundare av NutritionFacts.org. Föreläser om hur vi kan bromsa åldrandet, med anknytning till sin senaste bok How Not to Age. Deltar via videolänk.
16:00–16:15 Avslutning
Sibylla Jämting och Jaana Mättö sammanfattar konferensen och avslutar programmet.
Commenti