Kvinnor som äter mer hela vegetabilier (frukt, grönsaker, baljväxter, fullkorn, nötter, frön och bär) uppvisar minskad risk för Crohn’s sjukdom och ulcerös kolit. Detta enligt en studie från Harvarduniversitetet som publicerats i tidskriften Current Developments in Nutrition.
Forskarna analyserade matintag och förekomst av Crohn’s sjukdom och Ulcerös kolit hos 169 945 kvinnor som ingick i Nurses’ Health Study och Nurses’ Health Study II under 32 år.
Man fann att de som åt mer hela vegetabilier uppvisade 33% lägre risk för ulcerös kolit. Att äta mer ohälsosam mat från växtriket som socker, vitt mjöl och friterad mat ökade risk för all inflammatorisk tarmsjukdom. Att ersätta vitt mjöl, läsk och sötsaker med frukt och grönsaker uppvisade minskad risk för både ulcerös kolit och Crohn’s sjukdom.
Länk till studien finns här.
En växtbaserad kost kan även vara ett effektivt komplement i behandling av inflammatorisk tarmsjukdom. Läs mer om det här.
Wang, Baden, Hu, Willet et al, Plant-Based Diet Quality and Risk of Crohn’s Disease and Ulcerative Colitis in US Women, Current Developments in Nutrition, Volume 5, Issue Supplement_2, June 2021
Comments