Nyligen publicerades en uppdaterad version av europeiska riktlinjer för kardiovaskulär prevention (förebyggande av hjärtkärlsjukdom). Tio större kunskapsorganisationer inom hjärtsjukdom har tagit fram rekommendationerna bl a European Society of Cardiology.
Avseende vår kost rekommenderas att vi minskar mängden mättat fett till fördel för fleromättat fett. Mättat fett finns huvudsakligen i fett kött, kyckling, smör, ost och andra feta mejeriprodukter. Exempel på bra källor till fleromättat fett är valnötter, solrosfrön, sesamfrön, chiafrön, jordnötter, avocado och soja.
För varje energiprocent mättat fett i kosten som ersätts med fleromättat fett anses risken för hjärtkärlsjukdom minska med 2-3 %.
Vidare rekommenderas ett generellt hälsosamt kostintag centrerat kring frukt, grönt och fullkorn. Nytt i denna uppdatering är en specifik rekommendation att minska mängden socker samt att öka mängden nötter i kosten. Riktlinjerna rekommenderar också politiker att påverka prissättning för att minska konsumtion av ohälsosamma livsmedel.
Länk till riktlinjerna finns här.
Kommentar till riktlinjerna i senaste numret av Läkartidningen finns här.
The Sixth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice, Piepoli et al, 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice, European Heart Journal Advance Access published June 8, 2016
Comments