Att inta kokosolja leder till en ökning av kolesterolvärdet i blodet vilket kan öka risken för åderförkalkning och hjärtkärlsjukdom. Detta enligt en metaanalys som publicerats i tidskriften Circulation.
Forskarna sammanställde data från 16 studier som värderat effekten på blodfetter av kokosolja.
Man fann att intag av kokosolja ökar totalt kolesterol, LDL och HDL jämfört med att inte icke-tropiska vegetabiliska oljor. Vidare fann man att kokosolja inte har någon gynnsam effekt på inflammation, blodsocker eller vikt. Författarna anser att den ogynnsamma effekten på blodfetter beror på den höga andelen mättat fett i kokosolja och föreslår ett begränsat intag. En kommentar som publiceras i samma tidskrift rekommenderar ett begränsat intag av kokosolja på grund av en möjligt ökad risk för hjärtsjukdom som resultat av framförallt ökade nivåer av LDL-kolesterolet.
Neelakantan N, Seah JYH, van Dam RM. The Effect of Coconut Oil Consumption on Cardiovascular Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical Trials. Circulation. Published online January 13, 2020.
Sacks. Coconut Oil and Heart Health: Fact or Fiction? Circulation. Published online January 13, 2020.
Comments