En fiberrik kost kan rädda dit liv. Detta enligt en ny meta-analys som publiserats i American Journal of Epidemiology. Forskarna analyserade 17 studier med totalt 980 000 deltagare och fann att varje 10 gram fibrer i kosten minskar risken för förtida död med 10 procent. De som åt mest fibrer hade 19 procent lägre risk att dö i förtid än de som åt minst.
Fibrer finns bara i hela vegetabilier och sänker kolesterol, blodtryck och begränsar viktuppgång. En kost rik på frukt, grönsaker och fullkorn kan förebygga kronisk sjukdom inkluderande hjärtkärlsjukdom, diabetes, vissa typer av cancer och därigenom minska den totala risken att dö i förtid.
Länk till studien finns här.
Yang Y, Zhao LG, Wu QJ, Ma X, Xiang YB. Association between dietary fiber and lower risk of all-cause mortality: A Meta-Analysis of Cohort Studies. Am J Epidemiol. 2015;181:83-91.
Fotograf: Tissi Ors
Comments