top of page

Krämig blomkåls- och limabönssoppa


Detta är en krämig soppa med hela limabönor för extra textur. Var noga med att använda limabönor, som är stora, söta och köttiga. Blomkål tillhör samma familj som broccoli, grönkål, rovor och kål. Korsblommiga grönsaker är kända för att innehålla isotiocyanater, som minskar risken för cancer.

Ingredienser 2 liter

  1. 16 gram limabönor

  2. 2 msk grönsaksbuljong

  3. 1,5 dl lök, hackad

  4. 2 tsk hela kumminfrön

  5. 1 tsk krossad vitlök

  6. 1 medelstor blomkål skuren i små buketter

  7. 5 dl vatten

  8. Salt och peppar

  9. Färsk persilja

Tillredning Koka limabönorna enligt förpackningens anvisningar. Häll av spadet och dela upp bönorna i två lika stora mängder.

Värm grönsaksbuljongen i en stor kastrull på medelhög värme. När den blivit varm, lägg i lök, kummin och vitlök och stek tills löken är mjuk, ca 10 till 15 minuter.

Lägg i blomkålen och vatten och koka upp. Sänk värmen, täck och låt sjuda tills blomkålen är mjuk, cirka 10 till 12 minuter.

Mixa soppan i omgångar i en matberedare eller mixer tillsammans med hälften av limabönorna. Häll tillbaka den mixade soppan i kastrullen och rör i de resterande limabönorna. Krydda med salt och peppar. Värm på medelhög värme tills bönorna är genomvarma och soppa när varm.

Garnera med hackad persilja om så önskas.

Näringsinformation per portion (2,4 dl)

  1. Kalorier: 57

  2. Fett: 1 g

  3. Kolesterol: 0 mg

  4. Protein: 3 g

  5. Kolhydrater: 10 g

  6. Fibrer: 3 g

  7. Natrium: 149 mg

Receptet kommer från Jo Stepaniak och det finns med i boken Breaking the Food Seduction av Dr Neal Barnard.

Comments


bottom of page