top of page

Köttätare löper större risk för diabetes - gigantisk studie avslöjar sambandet

En stor internationell studie visar att konsumtion av rött kött och processat kött ökar risken för typ 2-diabetes. Studien publicerades nyligen i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet Diabetes & Endocrinology.


Forskare från bland annat University of Cambridge analyserade data från nästan 2 miljoner människor i 20 länder. De fann att för varje 100 gram rött kött per dag ökade risken för typ 2-diabetes med 10 procent. För varje 50 gram processat kött (som korv och bacon) ökade risken med 15 procent.


Även konsumtion av kyckling och andra fåglar visade en koppling till ökad diabetesrisk, men sambandet var mindre tydligt än för rött kött.


Studien är den hittills mest omfattande i sitt slag och inkluderade data från många olika delar av världen. Resultaten stödjer rekommendationer om att minska konsumtionen av rött och processat kött för att förbättra folkhälsan.


Forskarna betonar också vikten av att undersöka hur minskad köttkonsumtion kan bidra till både bättre hälsa och en mer hållbar planet.



KÄLLA




Kommentare


bottom of page