top of page

Lågkolhydratkost ökar risk för förtida död hos hjärtsjuka


En lågkolhydratkost med hög andel animaliska livsmedel uppvisar ett samband med förtida död. Detta enligt en ny studie som publicerats i Journal of American Heart Association. Forskarna analyserade kost hos 4 098 kvinnor och män som hade drabbats av hjärtinfarkt. Man fann att som följde en lågkolhydratkost med hög andel animaliska livsmedel (LCHF) hade 33 procent ökad risk för förtida död och 51 procent ökad risk att dö av hjärtinfarkt jämfört med dem som åt mindre animaliska produkter.

Länk till studien finns här.

En tidigare publikation som följt samma kohort visade att de som minskade intaget av rött kött, charkvaror och socker och ökade intaget av fullkorn, frukt och grönsaker efter en hjärtinfarkt sänkte sin risk för hjärtdöd med 40 procent jämfört med dem som inte ändrade sin kost.

Li S, Flint A, Pai JK, et al. Low carbohydrate diet from plant or animal sources and mortality among myocardial infarction survivors. J Am Heart Assoc. 2014;3:e001169.

Comments


bottom of page