top of page

Mjölkprodukter har samband med äggstockscancer


Kvinnor som äter mer mjölkprodukter uppvisar ökad risk för äggstockscancer. Detta enligt en studie som publicerats i British Journal of Cancer.

Forskarna följde 1 146 kvinnor med och utan cancer som deltog i studien African American Cancer Epidemiology Study och registrerade intag av mjölkprodukter, kalcium och D-vitamin och förekomst av cancer.

De som åt mest mjölkprodukter och laktos fördubblade sin risk för äggstockscancer jämfört med dem som åt minst. Högt calciumintag halverade risk och att vistas regelbundet i solen minskade risk.

Den som vill minska sitt intag av mjölkprodukter och samtidigt upprätthålla ett högt kalciumintag bör äta mer baljväxter, frön, nötter, fullkorn, morötter, butternutsquash, pumpa, amaranth, apelsin, gröna blad, broccoli, grönkål mm.

Länk till studien finns här.

Sambandet mellan mjölkprodukter är även visat i tidigare studier som i en metaanalys av svenska forskare från 2006 (se här).

Qin B, Moorman PG, Alberg AJ, et al. Dairy, calcium, vitamin D and ovarian cancer risk in African–American women. Br J Cancer. Published online September 15, 2016.

Larsson SC, Orsini N, Wolk A. Milk, milk products and lactose intake and ovarian cancer risk: a meta-analysis of epidemiological studies. Int J Cancer. 2006 Jan 15;118(2):431-41.

Comments


bottom of page