Forskare: Amanda Wood, Janice Swan, Talia Masino, Bjørk Tørnqvist och Elin Röös
Institutioner: Stockholm Resilience Center, Stockholms universitet och SLU
Köttätande och dess roll i våra liv har blivit en het potatis i dagens debatt om klimat, hälsa och hållbarhet. I en nyligen publicerad studie i “Environmental Research Food Systems” undersöker forskare hur köttindustrin i Norden använder olika retoriska strategier för att påverka de Nordiska näringsrekommendationerna (NNR) – riktlinjer som påverkar allt från skolmatsalar till nationella kostråd.
Studien ger en fördjupad förståelse av hur köttindustrin påverkar viktiga policybeslut samt belyser vikten av att basera kostråd på solid vetenskap snarare än retoriska strategier. Det är ett viktigt steg mot hållbara matvanor i Norden och globalt.
Köttindustrins fyra retoriska huvudbudskap
Forskargruppen genomförde en så kallad ”frame-analys”, vilket innebär att de undersökte hur köttindustrin formulerar sina argument för att styra debatten. De identifierade fyra huvudbudskap:
Vetenskapen är inte entydig
Industrin ifrågasatte kvaliteten på den vetenskapliga evidens som ligger till grund för rekommendationerna. De lyfte fram osäkerheter kring hälsoriskerna med rött kött och argumenterade för att miljödata inte är anpassad till nordiska förhållanden.
Kött är hälsosamt
Argument om köttets höga näringsinnehåll, som vitamin B12, järn och protein, lyftes fram. Industrin betonade att det är svårt att ersätta dessa näringsämnen med en helt växtbaserad kost.
Miljöeffekterna är överdrivna
Köttindustrin framhöll att betande djur bidrar till biologisk mångfald och att nordisk köttproduktion är mer hållbar än globala genomsnitt.
Kött är viktigt för samhället
Slutligen lyfte de fram att köttproduktionen bidrar till krisberedskap, självförsörjning och ekonomisk trygghet för många jordbrukare i Norden.
Vad är NNR och varför är de viktiga?
De nordiska näringsrekommendationerna har sedan 1980 samlat vetenskaplig expertis för att skapa kostråd som stödjer både hälsa och hållbarhet. I den senaste uppdateringen, som slutfördes 2023, föreslås att konsumtionen av rött och processat kött bör begränsas till högst 350 gram per vecka av hälsoskäl. Dessutom rekommenderas ”betydligt mindre” konsumtion för att minska klimatpåverkan.
KÄLLA
Meat is healthy, green and vital to social and economic sustainability: frames used by the red meat industry during development of the Nordic Nutrition Recommendations
Comments