top of page

Ny Nature-studie visar att växtbaserad mat minskar risken för njursten och urinvägsinfektioner

En ny studie ledd av Dr. Stacy Loeb, publicerad den 7 oktober 2024 i Nature Reviews Urology, visar att växtbaserade dieter har flera positiva effekter på urologisk hälsa.


Växtbaserade dieter har ökat i popularitet tack vare deras hälsofördelar och mindre miljöpåverkan.


Denna studie visar att en kost rik på växtbaserade livsmedel minskar risken för flera urologiska tillstånd:


Prostatacancer och växtbaserad kost


Studien understryker att vegan- och vegetariankost är associerade med en lägre risk för prostatacancer jämfört med icke-växtbaserade dieter. Både kliniska prövningar och observationsstudier stödjer denna koppling. Dessutom rapporterar personer som följer växtbaserade dieter bättre livskvalitet.


Andra urologiska cancerformer


Även om forskningen kring blåscancer och njurcancer är begränsad, tyder de tillgängliga uppgifterna på att dieter med mindre kött och mer grönsaker minskar risken för att utveckla dessa cancerformer.


Godartade urologiska tillstånd


Epidemiologiska studier visar att växtbaserade kostmönster är kopplade till en lägre risk för godartad prostataförstoring och urinvägsinfektioner. En diet rik på hälsosamma växtbaserade livsmedel kan också minska risken för erektil dysfunktion, ett tillstånd som ofta är kopplat till hjärt-kärlsjukdomar.


Njursten och kost


Att konsumera mycket frukt och grönsaker, upprätthålla ett normalt kalciumintag och begränsa animaliskt protein och salt kan minska risken för njursten.


Miljömässiga fördelar


Utöver hälsofördelarna betonar studien vikten av att minska global konsumtion av animaliskt protein för att bekämpa klimatförändringar och antibiotikaresistens.



KÄLLA




Commentaires


bottom of page