top of page

Ny studie: Kolesterol från ägg kopplat till ökad risk för hjärtinfarkt

En ny studie visar att kolesterol, som finns i ägg och andra animaliska produkter, ökar risken för hjärtinfarkt. Intag av 100 milligram kolesterol per dag – ungefär halva mängden i ett stort ägg – höjer risken med 5 %.


Studien Dietary Cholesterol and Myocardial Infarction in the Million Veteran Program, ledd av Dr. Xuan-Mai T. Nguyen från University of California, Los Angeles, visar att kolesterol från ägg och andra animaliska livsmedel markant ökar risken för hjärtinfarkt. Forskningen, som publicerades i Journal of the American Heart Association i februari 2025, visar att en kost med låg andel kolesterol, särskilt i kombination med DASH-dieten som betonar frukt, grönsaker och fullkorn, kan minska risken för hjärtinfarkt.


Hur gick studien till?

Studien är en del av Million Veteran Program (MVP), ett omfattande projekt inom det amerikanska veteranverket (Department of Veterans Affairs) sedan 2011. Målet är att utforska hur livsstil och gener påverkar sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar. Nguyen och hennes forskarteam granskade data från 180 156 veteraner utan tidigare hjärtproblem eller cancer.


Deltagarna fick svara på en enkät om hur ofta de åt 61 olika livsmedel under det senaste året, med alternativ från "aldrig" till "sex gånger om dagen eller mer". Utifrån svaren och Harvard Universitys näringsdatabas beräknades deras dagliga kolesterolintag. Ägg, kyckling och rött kött som nötkött och fläsk stack ut som de främsta kolesterolkällorna.


Under en genomsnittlig uppföljning på 3,5 år spårades hjärtinfarkter via journaler, Medicare- och Medicaid-data samt dödsregister. Forskarna använde avancerade statistiska modeller, justerade för faktorer som ålder, kön, rökning, motion och mediciner som statiner, för att koppla kolesterolintaget till hjärtinfarktrisken.


Vad visade resultaten?

Resultaten är tydliga: Mer kolesterol i kosten ökar risken för hjärtinfarkt. Varje extra 100 milligram kolesterol per dag – ungefär halva mängden i ett stort ägg – höjer risken med 5 %. De som konsumerade över 300 milligram per dag, vilket är enkelt att nå med ägg och kött, hade 15 % högre risk.


Kolesterolintaget delades in i fyra grupper: under 200 mg/dag, 200–299 mg/dag, 300–399 mg/dag och över 400 mg/dag. Jämfört med de som åt minst (under 200 mg/dag) hade de som åt mest (över 400 mg/dag) 27 % högre risk för hjärtinfarkt, även när faktorer som diabetes och högt blodtryck togs i beaktande.


Forskarna undersökte också DASH-dieten, som betonar frukt, grönsaker och fullkorn samtidigt som animaliska produkter minimeras. De som åt mycket kolesterol (över 300 mg/dag) och inte följde DASH-dieten hade 36 % högre risk jämfört med de som åt lite kolesterol och höll sig till dieten.


KÄLLOR

Dietary Cholesterol and Myocardial Infarction in the Million Veteran Program


The Cost of Eggs May Include a Higher Heart Attack Risk

Comments


bottom of page