top of page

Nya amerikanska kostrekommendationer kan komma att lyfta fram växtbaserad mat

USA kan komma att få nya mer växtbaserade kostråd. Courtney Davison, chefredaktör för Forks Over Knives, skriver att USA:s expertkommitté för kostrekommendationer, the Dietary Guidelines Advisory Committee (DGAC), har tillkännagett en ambition om stora förändringar i de nya kostråden inför 2025-2030. Växtbaserade proteinkällor kan komma att prioriteras framför animaliska i de officiella riktlinjerna.


En expertgrupp med 20 ledande forskare inom näringslära och folkhälsa har granskat sambandet mellan kost och hälsa. Det viktigaste förslaget på förändring är att bönor, ärtor och linser ska klassas som proteinkällor tillsammans med soja, nötter och frön. Dessa växtproteiner föreslås listas före kött, fågel, ägg och skaldjur i rekommendationerna.


"Om dessa rekommendationer inkluderas i de amerikanska kostråden för 2025-2030 kommer det att öka konsumtionen av hälsosamma växtbaserade proteinkällor som bönor, ärtor, linser och andra baljväxter, vilket kan hjälpa amerikaner att hålla en hälsosam vikt, sänka blodtrycket och förbättra hjärthälsan.", säger Dr. Neal Barnard från Physicians Committee for Responsible Medicine. Han påpekar att växtprotein innehåller mindre mättat fett och mer fiber än animaliska proteinkällor.


Andra viktiga förslag på förändringar:

  • Vatten ska vara förstahandsvalet bland drycker, istället för mjölk

  • Livsmedelsindustrin ska få obligatoriska mål för att minska salthalten

  • Fokus ligger på näringsrik mat utan tillsatt socker och mättat fett


Om de nya riktlinjerna antas är det en tydlig kursändring mot mer växtbaserad kost för bättre folkhälsa i USA.


KÄLLOR


Comments


bottom of page