Traditionell misosoppa innehåller i allmänhet bara några få ingredienser: tofu, wakame och smålök. Mycket gott, men vanligtvis inte så mättande. Det gäller dock inte den här goda misosoppan, som är full av grönsaker!
.Ingredienser (8 portioner):
9.6 dl grönsaksbuljong eller vatten.
1 tesked krossad färsk ingefära.
1 hackad vitlöksklyfta.
1/2 squash, urkärnad, skalad, tvättad och hackad i lagom stora bitar.
2 majskolvar, skalade, tvättade och fyrdelade.
1 mellanstor lök, skalad och skuren i 8 delar.
2 morötter, skalade och delade i drygt centimeterstora klyftor.
1/2 savojkålshuvud, hackat i drygt centimeterstora klyftor.
8 stora champinjoner.
0.5 pound (227 g) färsk spenat, tvättad, och med grova stammar bortplockade.
1 pound (454 g) silkestofu, hackad i 2.5 cm breda kuber.
2 salladslökar, hackade i drygt centimeterstora bitar.
2 teskedar röd miso.
1 tesked tamari eller soja.
5 droppar stark sås, t ex Tabascosås.
Pressad saft från 1/2 citron.
Salt, efter smak.
Färskmalen svartpeppar, efter smak.
Instruktioner:
Koka upp grönsaksbuljong eller vatten, och tillsätt ingefära och vitlök.
Tillsätt squash, majs, lök, morötter, kål och svampar och värm till kokning igen. Koka på låg temperatur i ca 5-7 minuter tills kål och lök är kokt till tre fjärdedelar. Tillsätt spenat, tofu, salladslök och värm till kokning igen. Koka i 2-3 minuter tills tofun är tillräckligt varm och spenaten är mjuk.
Flytta alla grönsaker (med en sked med silfunktion, t ex en spagettisked) till en sluten serveringsskål med lock, och håll dem varma.
Tillsätt miso, tamari eller sojasås, stark sås och den pressade citronsaften till spadet. Krydda med salt och svartpeppar efter smak.
Häll spadet över grönsakerna och servera direkt.
Näringsinnehåll för en portion (2.4 dl):
560 kalorier
142 g fett
3.2 g mättat fett
30.3% kalorier från fett
0 mg kolesterol
36 g protein
90 g kolhydrater
21.6 g socker
24.8 g fiber
3.44 g natrium
780 mg kalcium
12.72 mg järn
152 mg vitamin C
12.396 mikrogram betakaroten
4 mg vitamin E
Källa: La Grenouille, New York City, New York
Comments