Högt intag av mjölkprodukter ökar risk för prostatacancer. Detta enligt en ny meta-analys i American Journal of Clinical Nutrition. Forskare analyserade data från 32 olika studier och fann att total konsumtion av alla mjölkprodukter, total mjölkkonsumtion, konsumtion av lättmjölk, ost och intag av kalcium gradvis ökade risken för prostatacancer. Total kalciumkonsumtion och kalciumintag från mjölk var associerade med ökad risk för prostatacancer. Kalciumintag från andra källor än mjölk var inte associerade med ökad risk. Kalciumtillskott var associerade med ökad risk för prostatacancer med dödlig utgång.
Länk till meta-analysen finns här.
Physicians Health Study som följde 21 660 deltagare i 28 år fann en ökad risk för prostatacancer för de som konsumerade mer än 2,5 portioner mjölkprodukter per dag, jämfört med dem som konsumerade mindre än 0,5 portioner per dag.
Länk till studien finns här.
Aune D, Rosenblatt DAN, Chan DSM, et al. Dairy products, calcium, and prostate cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. Am J Clin Nutr. 2015;101:87-117.
Song Y, Chavarro JE, Cao Y, et al. Whole milk intake is associated with prostate cancer-specific mortality among U.S. male physicians. J Nutr. 2013;143:189-196.
Hozzászólások