top of page

The Lancet Planetary Health Commission: En brådskande uppmaning till en växtbaserad kostomställning

För att jordens befolkning ska kunna nå en rimlig levnadsstandard utan att överskrida planetens gränser måste de rika länderna kraftigt minska sin konsumtion.


I en omfattande rapport publicerad den 11 september 2024, understryker The Lancet Planetary Health Commission det akuta behovet av en global övergång till växtbaserade kostvanor. Kommissionen, bestående av framstående experter inom olika discipliner, presenterar en djupgående analys av det komplexa sambandet mellan människors hälsa och planetens välbefinnande.


Rapporten belyser hur rådande ohållbara konsumtionsmönster, särskilt de som är starkt beroende av animaliska produkter som kött och mejeriprodukter, driver en rad miljöproblem. Dessa inkluderar avskogning, förlust av biologisk mångfald, överutnyttjande av vattenresurser, utsläpp av växthusgaser och förorening av mark och vatten. Kommissionen argumenterar att dessa miljöförändringar i sin tur hotar människors hälsa genom att öka risken för undernäring, infektionssjukdomar, luftvägssjukdomar och andra icke-smittsamma sjukdomar.


För att bryta denna negativa spiral förespråkar kommissionen en radikal omställning av det globala livsmedelssystemet mot en huvudsakligen växtbaserad kost. En sådan övergång skulle inte bara minska trycket på planetens resurser och ekosystem, utan också leda till betydande förbättringar av människors hälsa.


Växtbaserade kostvanor, rika på frukt, grönsaker, baljväxter och fullkorn, är förknippade med lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, vissa typer av cancer och fetma.


Kommissionen betonar att denna kostomställning måste ske på ett rättvist och inkluderande sätt, med hänsyn till olika kulturella och socioekonomiska sammanhang. Det kräver en rad åtgärder, inklusive investeringar i hållbart jordbruk, utbildning och information om hälsosamma kostvanor, samt politiska åtgärder för att främja hållbara livsmedelssystem.


Rapporten från The Lancet Planetary Health Commission är en kraftfull påminnelse om att människors hälsa och planetens hälsa är sammanlänkade. Genom att välja en växtbaserad kost skyddar vi vår egen hälsa och bidrar till en mer hållbar och rättvis framtid för alla.




Comments


bottom of page