top of page

Hälsosam växtbaserad kost minskar risken för inflammatorisk tarmsjukdom med 25 procent

En omfattande multinationell studie som ska publiceras i tidskriften The Lancet Regional Health - Europe (maj 2025) visar att en hälsosam växtbaserad kost minskar risken för inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) med 25 procent, medan en ohälsosam växtbaserad kost ökar risken med 48 procent. Studien är ett samarbete mellan flera forskningsinstitutioner med Jie Chen från Central South University i Changsha, Kina, som en av huvudförfattarna.


Forskarna analyserade kostvanor hos över en halv miljon deltagare från UK Biobank och European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) i åtta europeiska länder: Danmark, Frankrike, Tyskland, Grekland, Italien, Nederländerna, Sverige och Storbritannien.

Deltagarna följdes under en mediantid på 11,6 år (UK Biobank) respektive 14,5 år (EPIC), där forskarna undersökte sambandet mellan tre typer av växtbaserade kostmönster och utvecklingen av IBD samt dess komplikationer. Kostmönstren kategoriserades som:


  • Hälsosam växtbaserad kost (rik på fullkorn, frukt, grönsaker, nötter, baljväxter och vegetariska proteinalternativ)

  • Ohälsosam växtbaserad kost (innehåller mer raffinerade spannmål, potatis/pommes frites, fruktjuicer, sockersötade drycker, sötsaker och desserter)

  • Övergripande växtbaserad kost (alla växtbaserade livsmedel oavsett kvalitet)


Studiens viktigaste resultat


  • Personer som följde en hälsosam växtbaserad kost hade 25 procent lägre risk att utveckla IBD jämfört med de som åt minst av dessa livsmedel

  • De som åt mest ohälsosam växtbaserad kost hade 48 procent högre risk att utveckla IBD

  • Bland personer som redan diagnostiserats med IBD minskade en hälsosam växtbaserad kost risken för IBD-relaterad kirurgi med 50 procent

  • Ohälsosam växtbaserad kost ökade risken för IBD-relaterad kirurgi med 112 procent


Forskarna fann att dessa samband delvis kunde förklaras av kostens anti-inflammatoriska egenskaper. Intressant nog var skyddseffekten av hälsosam växtbaserad kost starkare hos personer med måttlig eller hög genetisk risk att utveckla IBD.


Enskilda livsmedelsgrupper som visade starkast koppling till IBD-risk var sötsaker och potatis (ökad risk) samt frukt och fullkorn (minskad risk).


Studien understryker att inte alla växtbaserade kostmönster är likvärdiga för tarmhälsan. Resultaten betonar vikten av specialiserad kostrådgivning för personer med IBD eller ökad risk att utveckla sjukdomen, med fokus på hela, minimalt processade växtbaserade livsmedel.


Forskarna efterlyser ytterligare studier för att bättre förstå exakt vilka komponenter i en växtbaserad kost som mest gynnsamt påverkar både förebyggande och hantering av inflammatorisk tarmsjukdom.


KÄLLA

Composition of plant-based diets and the incidence and prognosis of inflammatory bowel disease: a multinational retrospective cohort study


Commentaires


bottom of page