top of page

Vegansk kost kan bromsa cellernas åldrande, visar ny tvillingstudie

En ny studie publicerad i BMC Medicine undersöker hur kostval kan påverka biologiskt åldrande på cellnivå. Forskare från Stanford University, under ledning av Varun B. Dwaraka och Christopher D. Gardner, har genomfört en tvillingstudie som ger nya insikter i området.


Studien involverade 21 tvillingpar som slumpades till antingen en helt växtbaserad eller en hälsosam allätande kost under en period av åtta veckor. Resultaten visade signifikanta förändringar i genetiska åldersmarkörer hos den veganska gruppen.


Forskarna mätte åldrande genom att se på förändringar i DNA, kallat DNA-metylering. Detta visar hur gammal kroppen egentligen är. Efter studien hade gruppen som åt vegansk mat yngre DNA. Det tyder på att de kanske åldrades långsammare.


Ytterligare analyser visade att den veganska kosten även hade positiva effekter på flera organsystem, inklusive hjärta, hormonsystem, lever samt metaboliska och inflammatoriska system. I kontrast observerades inga signifikanta förändringar i den allätande gruppen.


En intressant observation var att den veganska gruppen i genomsnitt gick ner 2 kilo mer än den allätande gruppen, vilket delvis kan tillskrivas ett lägre kaloriintag (cirka 200 kalorier mindre per dag). Forskarna betonar dock behovet av ytterligare studier för att särskilja effekterna av viktminskning från de specifika effekterna av kostsammansättningen.


Studiens design, som utnyttjar tvillingpar, är särskilt värdefull då den kontrollerar för genetiska faktorer och därmed isolerar kostens effekter. Det gör resultaten mer pålitliga och minskar risken för andra faktorer som stör.


Medan resultaten är lovande, understryker forskarna behovet av mer omfattande och långsiktiga studier för att fullt ut förstå sambandet mellan kost, genetik och åldrande. Dessa fynd öppnar upp för spännande möjligheter inom nutritionsforskning och potentiella strategier för att främja hälsosamt åldrande.


KÄLLA

ความคิดเห็น


bottom of page