Skolelever och lärare som byter från blandkost till ev vegetarisk kost rik på frukt och grönsaker förbättrar vissa hälsoparametrar. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften Clinical Nutrition research.
Forskarna lät 26 elever och 14 lärare få vegetarisk skolmat serverad på en högstadieskola. De uppmanades även att äta vegetariskt hemma. Deltagarna fyllde i frågeformulär, vikt uppmättes och vissa blodprover togs. Studien pågick i 12 veckor.
Man fann att BMI minskade hos studenterna, triglycerider i blodet minskade hos lärare och studenter, LDL-kolesterol minskade och nivåer av kalcium och vitamin B-12 ökade. Antalet studenter och lärare med förstoppning minskade också anmärkningsvärt och uppgiven stressnivå minskade hos lärare.
Forskarnas slutsats är att en vegetarisk kost rik på frukt och grönsaker förbättrade hälsostatus överlag.
Länk till studien finns här.
Bo Ra Lee, Yu Mi Ko, Mi Hee Cho, Young Ran Yoon, Seung Hee Kye, and Yoo Kyoung Park, Effects of 12-week Vegetarian Diet on the Nutritional Status, Stress Status and Bowel Habits in Middle School Students and Teachers. Clin Nutr Res. 2016 Apr;5(2):102-111. English.
Comments