Olika vegetariska kostmönster minskar risken att dö av hjärtkärlsjukdom. Detta enligt en metaanalys som publicerats i tidskriften American Journal of Preventive Cardiology.
Forskarna gick igenom åtta observationsstudier som jämfört risken att dö i förtid hos vegetarianer och icke-vegetarianer.
De som åt vegetariskt eller veganskt uppvisade 30% minskad risk att dö av hjärtkärlsjukdom jämfört med dem som åt icke-vegetariskt. Flera riskfaktorer för hjärtsjukdom förbättras av att äta vegetariskt som minskad vikt, kolesterolvärde och blodtryck.
Författarna rekommenderar vårdpersonal att överväga råd om vegetarisk kost som en kostnadseffektiv intervention till högriskgrupper för att minska dödlighet i hjärtsjukdom.
Länk till metaanalysen finns här.
Jabri A, Kumar A, Verghese E, et al. Meta-analysis of Effect of Vegetarian Diet on Ischemic Heart Disease and All-cause Mortality. Am J Prev Cardiol. Published online April 9, 2021. doi: 10.1016/j.ajpc.2021.100182
Comments