I senaste numret av Current Nutrition Reports har forskare från Harvard gått igenom alla data som rör diabetes i Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study 2 och Health Professionals’ Follow-Up Study. Detta är tre av världens mest välundersökta kohorter.
Avseende diabetes typ 2 fann man att följande livsmedel minskade risk för diabetes: kaffe, fullkorn, frukt, gröna bladgrönsaker och nötter. Följande livsmedel ökade risk: rött kött, charkvaror, vitt mjöl, läsk och fruktjuicer.
Forskarna anser det idag föreligga övertygande evidens att kostfaktorer i kombination med motion, hälsosam vikt och rökstopp skulle kunna förebygga majoriteten av alla fall av diabetes typ 2.
Länk till studien finns här.
Andres V. Ardisson Korat, Walter C. Willett, Frank B. Hu. Diet, Lifestyle, and Genetic Risk Factors for Type 2 Diabetes: A Review from the Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study 2, and Health Professionals’ Follow-Up Study. Curr Nutr Rep, 25 sept 2014, DOI 10.1007/s13668-014-0103-5
Comments