En växtbaserad kost bestående av frukt, grönsaker, baljväxter och fullkorn kan lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit (RA). Detta enligt en litteraturgenomgång som publicerats i tidskriften Frontiers in Nutrition.
Forskarna gick igenom kliniska studier och observationsstudier och fann stark och övertygande evidens att en växtbaserad kost kan minska inflammation och förbättra symtom vid RA.
Möjliga verkningsmekanismer för denna symtomlindring är minskad inflammation och BMI och förbättrad tarmflora till följd av växtbaserat ätande. Även om mer forskning behövs tyder kunskap i litteraturgenomgången på att växtbaserad kost kan förebygga flera autoimmuna sjukdomar som hypotyroidism, hypertyroidism och multipel skleros.
Länk till litteraturgenomgången finns här.
Alwarith J, Kahleova H, Rembert E, et al. Nutrition interventions in rheumatoid arthritis: The potential use of plant-based diets. A review. Front Nutr. Published online September 10, 2019
Commentaires