top of page

Ät baljväxter varje dag och minska radikalt på köttet – Livsmedelsverket uppdaterar sina kostråd

Livsmedelsverket presenterade den 25 september sitt förslag till nya kostråd, och Läkare för framtiden var på plats för att ta del av informationen. Ät baljväxter ofta, helst varje dag, och skär ner kraftigt på köttkonsumtionen! Intressant nog kan även små förändringar i våra matvanor ge betydande effekter på både folkhälsan och samhällskostnaderna.


Livsmedelsverket kommer i början av 2025 att presentera nya kostråd. Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom med 30 till 50 procent, och förebygga upp till en tredjedel av alla cancerfall, enligt myndigheten.



Baljväxter: En nyckel till bättre hälsa


Baljväxter, såsom bönor, linser och ärtor, spelar en central roll i de nya kostråden. Dessa näringsrika livsmedel är inte bara rika på protein, järn och zink, utan fungerar dessutom utmärkt som ersättning för kött. Forskning har visat att regelbunden konsumtion av baljväxter kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt vissa cancerformer. Därför uppmuntrar Livsmedelsverket nu svenskarna att inkludera dessa hälsosamma alternativ i sin dagliga kost.



Drastisk minskning av köttkonsumtionen rekommenderas


De nya riktlinjerna rekommenderar att intaget av rött kött begränsas till högst 350 gram per vecka, vilket är en avsevärd reducering från den tidigare rekommendationen på 500 gram. Denna rekommendation grundar sig i forskning som visar på ett samband mellan konsumtion av rött kött och en ökad risk för tjock- och ändtarmscancer. Vidare betonar Livsmedelsverket att charkuteriprodukter som bacon och korv bör utgöra en så liten del som möjligt av den rekommenderade maxmängden, då dessa anses vara särskilt hälsovådliga.



KÄLLOR


Lyssna här på Livsmedelsverkets presentation om förslag till uppdaterade kostråd https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/kurser-och-seminarier/259-hearing-om-forslag-till-uppdaterade-kostrad



Comments


bottom of page