Personer som dricker mer läsk försämrar sina riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom. Detta enligt en ny studie som publicerats i den mycket högt ansedda tidskriften American Journal of Clinical Nutrition.
76 personer delades in i 4 grupper som fick dricka läsk med olika halt av majssirap (HFCS high fructose corn sirap) vilket idag ersatt socker i många läskdrycker. Prover för att mäta blodfetter och urinsyra i blodet togs regelbundet under ett dygn vid start och efter två veckor. Ju mer sirap deltagarna hade i sin läsk, desto mer försämrades alla blodvärden.
Forskarnas slutsats är att dessa resultat visat en så kallad dos-respons-effekt för majssirap att öka riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom. Detta kartlägger en verkningsmekanism för befintlig epidemiologisk evidens att dödlighet i hjärtkärlsjukdom har ett samband med ökad konsumtion av socker och läsk.
Länk till studien finns här.
Kimber L Stanhope, Valentina Medici, Andrew A Bremer, Vivien Lee, Hazel D Lam,Marinelle V Nunez, Guoxia X Chen, Nancy L Keim, and Peter J Havel. A dose-response study of consuming high-fructose corn syrup–sweetened beverages on lipid/lipoprotein risk factors for cardiovascular disease in young adults. Am J Clin Nutr April 2015ajcn100461, First published April 22, 2015, doi:10.3945/ajcn.114.100461
Comentarios