top of page
Samantha Morgenstern föreläser om:
Implementering av växtbaserad kost på sjukhus i New York City
Utbildningsdagen "Framtiden är växtbaserad 2023", föreläsning inspelad 2023-10-07
Samantha Morgenstern presenterar New York City Health and Hospitals (NYCHH) initiativ för att implementera växtbaserad kost på sina sjukhus. NYCHH är USA:s största offentliga sjukvårdssystem med 16 anläggningar, varav 11 är akutsjukhus och 5 är eftervårdsanläggningar. De erbjuder vård till över en miljon New York-bor oavsett betalningsförmåga och har mer än 40 000 anställda inom vården.
Resan mot växtbaserad kost började 2019 när Eric Adams (nu New Yorks borgmästare) bad sjukhusen att ansluta sig till initiativet "Meatless Monday". Programmet startade med vegetariska alternativ varje måndag och fick ett mycket positivt mottagande med 97 procent acceptans från patienterna.
I mars 2021 utökades programmet till att bli ett fullskaligt växtbaserat initiativ. Det nya konceptet innebar att växtbaserad mat blev standardalternativet ("chef's recommendation") vid lunchtid för alla patienter som var medicinskt lämpade. Maten lagas i ett centralt kök i Brooklyn och distribueras till alla anläggningar. Viktigt att notera är att patienterna fortfarande har möjlighet att välja andra alternativ om de så önskar.
För att säkerställa programmets framgång genomfördes omfattande utbildningsinsatser för all personal. Sjukhuset utvecklade också ett system där särskilda måltidsassistenter besöker patienterna, tar emot beställningar och samlar in feedback efter måltiderna. All feedback analyseras noggrant för att kontinuerligt förbättra menyn och rätterna.
Resultaten har varit imponerande
-
50-52 procent av patienterna väljer och accepterar de växtbaserade alternativen
-
Koldioxidutsläppen från matinköp har minskat med 36 procent
-
En kostnadsbesparing på 0,59 dollar per portion har uppnåtts genom att använda hela växtbaserade ingredienser istället för animaliskt protein
Framgångsfaktorerna inkluderar
-
Starkt stöd från ledningen och politiska beslutsfattare
-
Engagemang från personal på alla nivåer
-
Noggrann planering och utveckling av menyer
-
Systematisk insamling av patientfeedback
-
Stegvis implementering av programmet
-
Fokus på hela, färska ingredienser istället för processade växtbaserade alternativ
Projektet visar att det är möjligt att genomföra en storskalig övergång till en växtbaserad kost inom sjukvården, vilket både gynnar patienternas hälsa och miljön.
bottom of page